آسپارتام

خرید و فروش آسپارتام

آسپارتام (يا APM ) اسمي است براي يك ماده شيرين كننده كه فاقد هر نوع ساكاريد مي‌باشد. تقريباً ۶۰۰۰ نفر ازاين ماده در نوشابه‌ها و آشاميدني‌هاي خود روزانه استفاده مي‌كنند. اين ماده معمولاً در نوشابه‌هاي رژيمي استفاده مي‌شود و اغلب به عنوان چاشني هم مصرف مي‌شود. اين ماده به صورت قرص جويدني و نوعي ژل هم به فروش مي‌رسد. البته آسپارتام هميشه يك ماده مناسب نيست ،مولکول آن در موقع پخته شدن و حرارت ديدن مي‌شكند و شيريني‌اش كم خواهد شد. در اتحاديه اروپا به آن ريز شماره‌اي از كد E به عنوان E۹۵۱ گفته مي‌شود. آسپارتام در واقع جايگزين شكر براي مردمي است كه با بيماري‌هاي قندي سروكار دارند.

شيمي آسپارتام:

در شرايط اسيدي يا قليايي قوي آسپارتام ابتدا از متانول توسط هيدروليز حاصل مي‌شود. در مرحله بعد پپتيد به قسمت هيدروليز شده مي‌چسبد در نتيجه يك آمينواسيد آزاد داريم كه ملکولی غیر قطبی است.

اكتشاف و تأييد آسپارتام:

آسپارتام در سال ۱۹۶۵ توسط james- M كشف شد. Schlatter يك شميدان بود. Schlatter روي آن كاركرد و البته به عنوان يك ماده دارويي و التيام دهنده زخم. او در اين حين به طعم شيرين و مطلوب آسپارتام پي برد موقعي كه مقداري آسپارتام روي انگشتش بود و آن را ليسيد.

آزمايش اصلي در مورد بحث ايمني آن بود. بحث شد كه اين آزمايش‌ها نشان دهد آسپارتام موجب سرطان‌زايي در حيوانات آزمايشگاهي مي‌شود يا نه. به عنوان نتيجه در ايالات متحده امريكا اداره غذا و داروي آن كشور (FDA ). با اين افزودني غذايي و مصرف آن تا سال‌هاي زيادي موافقت نكردند. در سال ۱۹۸۰ FDA تشكيل جلسه داد و طي يك جلسه هيئت علمي و مشاوره‌هاي مستقل و آزمايش‌هاي مربوطه را درباره آسپارتام و سرطان مغز انجام داد. سپس در پايان اين نكته ثابت شد كه آسپارتام باعث آسيب مغزي نمي‌شود. سپس در مورد سؤال‌هاي بي‌جوابي كه درباره آسپارتام مطرح بود آزمايش‌ها و بررسي‌ها صورت گرفت. البته مهمترين سؤال همين سرطان مغز بود كه رد شد. آزمايشات همين طور ادامه داشت تا اين كه طي يك تحقيق ژاپني آسپارتام براي استفاده خشك از آن تأييد شد. در سال ۱۹۸۳ استفاده از آسپارتام در نوشابه‌هاي گازدار را بدون اشكال اعلام كرد و استفاده از آسپارتام در تمام غذاها اجازه داده شد. اتحاديه اروپا طي چندين جلسه با مصرف آسپارتام در سال ۱۹۹۴ موافقت كرد. كميته علمي كميسيون اروپا در مورد بحث ايمني مصرف كننده غذا در سال ۲۰۰۳ مطالعاتي به عمل آورد. در سال ۲۰۰۶ طي مطالعات و تحقيقات صورت گرفته گزارشات و قوانيني بسيار مؤثر ايجاد شد آن هم توسط كميته صادرات و واردات و نيز سازمان ملل و سازمان كشاورزي و سلامت جهاني.

خواص و موارد استفاده آسپارتام:

آسپارتام يك شيرين كننده جذاب است براي آن كه ۱۸۰ بار حداقل از شكر شيرين‌تر مي‌باشد و در ضمن انرژي زايي و كالري به آن صورت ندارد.

آسپارتام در هر گرم از خود ۴ كيلوكالري معادل ۱۷ كيلوژول انرژي دارد.

از نظر كمي آسپارتام براي اينكه شيريني دلخواه را ايجاد كند به مقدار بسياري كمي به ماده مورد نظر اضافه مي‌شود. طعم و ذائقه آسپارتام دقيقاً مانند طعم و ذائقه شكر نيست. شيريني آسپارتام تدريجي آغاز مي‌شود و يك مدت بلندتر از شكر باقي مي‌ماند. در برخي مصرف كننده‌ها آسپارتام حتي جذب بدن هم نمي‌شود. معمولاً مخلوطي از آسپارتام با اسسولفام پتاسيم را وارد فرمول مي‌كنند به طوري كه اسسولفام پتاسيم كه از نظر طعم به شكر بيشتر شبيه است به آن بچسبد و اثر تشديد كنندگي روي طعم محصول بگذارد.

مقاومت آسپارتام نسبت به حل شدن به طور واضح بستگي به PH حلال دارد. در درجه حرارت اتاق و PH برابر ۳/۴ نيمه عمر آسپارتام در حدود ۳۰۰ روز مي‌باشد. در PH برابر ۷ نيمه عمر آسپارتام فقط چند روز است. بيشتر نوشيدني‌هاي غيرالكلي PH بين ۳ تا ۵ دارند و استفاده از آسپارتام در آن‌ها معقول است. در ساير محصولات ممكن است عمر مفيد آسپارتام بالاتر باشد مثلاً در شربت‌ها يا نوشابه‌هاي گازدار كف كننده. برخي اوقات ثبات ماده شيرين كننده بالاتر از آسپارتام است مثل ساكارين.

در محصولاتي مانند پودر نوشابه قسمت آميني در آسپارتام مي‌تواند به طرف پايين برود و يك واكنش ميلارد با گروه آلدئيدي برقرار سازد كه در بوي تركيب مؤثر است. ضرر بعدي اين عمل تغيير طعم و مزه مي‌باشد.

متابوليسم آسپارتام:

جذب آسپارتام نتيجه چندين عمل شيميايي مي‌باشد كه شامل آسپارتيك اسيد، فنيل آلانين، متانول و محصولات تخريبي‌اي مثل فرمالدئيد و اسيد فرميك مي‌باشد. در آن‌جا رقابت بين محصولات گوناگون و نيز تأثيرات مختلف وجود خواهد داشت. اسيدآمينه ضروري فنيل آلانين يك خطر براي سلامتي كساني است كه بيماري فنيل كتونوريا دارند كه يك بيماري ارثي كم و نادر است كه نمي‌توانند آن را به طور صحيح در بدن خود بسوزانند. به همين علت در قوانين آمده است چنانچه در ماده‌اي از آسپارتام استفاده شد براي گذاشتن احترام به حقوق بيماران فنيل كتونوريا بايد روي آن محصول نوشته شود كه مصرف اين ماده براي بيمار فنيل كتونوريا ممنوع مي‌باشد.

در انگلستان غذاهايي كه شامل آسپارتام مي‌باشند را بايد در يك فهرست وارد كنند و يك برچسب اخطار براي بيماران فنيل كتونوريا روي آن‌ها درج شود. سازندگان بايستي كه حتماً آن را رعايت كنند حتي اگر خيلي خيلي كم آمده باشد. اين يك قانون اجتناب ناپذير است

 

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

فرم درخواست مشاوره



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *